Wat is een fling? En wat is het verschil met een relatie?

Een fling is een casual, ongebonden verhouding tussen twee mensen die elkaar fysiek aantrekkelijk vinden.

In dit artikel kijken we hoe dat er precies in de praktijk uit ziet en hoe het werkt. Ook kijken we naar de verschillen tussen een fling en een serieuze relatie.

Fling betekenis

Een fling is een kortstondige, ongebonden verhouding tussen twee mensen die elkaar fysiek aantrekkelijk vinden. Het gaat niet om emotionele verbondenheid of verplichtingen, maar puur om het plezier en genot van het fysieke aspect. Het is meestal iets dat gebeurt zonder verwachtingen of plannen voor de toekomst.

Hoe werkt een fling?

Een fling begint meestal als twee mensen elkaar ontmoeten en zich fysiek aangetrokken voelen tot elkaar. Van daaruit kunnen ze besluiten om samen tijd door te brengen en seksuele ervaringen te delen.

Een fling is meestal kortstondig en kan eindigen wanneer een van beide partijen besluit dat het tijd is om verder te gaan of wanneer ze iemand anders ontmoeten die ze meer aantrekkelijk vinden.

Wat is het verschil met een vaste relatie?

Een relatie (in de context van dating en liefde) is een emotionele en meestal ook seksuele verbintenis tussen twee mensen waarbij ze samenwerken en zich verplichten aan elkaar. Het gaat om meer dan alleen fysiek genot, en er worden verwachtingen en plannen voor de toekomst gedeeld.

Een fling daarentegen is casual en ongebonden, zonder verplichtingen of verwachtingen voor de toekomst. Je stelt je fling niet aan je familie voor en in principe ook niet aan je vrienden.

Wat is het verschil tussen een fling en een one night stand?

Een fling en een one night stand worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn belangrijke verschillen.

Hieronder staan de twee belangrijkste verschillen:

  1. Duur: Een fling is een korte en informele romantische of seksuele relatie waarbij je elkaar meerdere keren ontmoet, terwijl een one night stand eenmalig is (vandaar ook de naam…) en geen verdere verwachtingen heeft.
  2. Emoties: Bij een fling kunnen gevoelens van verliefdheid ontstaan, terwijl een one night stand voor de meeste mensen te kort is om echt gevoelens voor de ander te ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen een fling en een friends with benefits relatie?

Een fling en een friends with benefits (FWB) relatie zijn beide informele relaties, maar er zijn belangrijke verschillen.

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen:

  1. Duur: Een fling is doorgaans relatief kort, terwijl een FWB relatie meestal langer duurt.
  2. Relatie met elkaar: Een fling is meestal hoofdzakelijk gericht op seksuele activiteiten, terwijl een FWB relatie zowel een seksuele als een platonische relatie is tussen twee vrienden.
  3. Emoties: Een fling is in principe zonder emotionele binding aan elkaar, terwijl een friends with benefits relatie gebaseerd is op een bestaande vriendschap waarbij je dus wel om elkaar geeft, ook al is dat niet in romantische zin.

Potentiële negatieve kanten van een fling

Hoewel een fling op het eerste gezicht leuk en spannend kan lijken, zijn er ook potentiële negatieve kanten aan verbonden. Hieronder staan enkele punten om in overweging te nemen:

  1. Emotionele verwonding: Een fling is een informele en ongebonden verbintenis die op elk moment beëindigt kan worden door een van beide partners. Dit kan tot gevolg hebben dat een van de partijen zich emotioneel verwondt voelt wanneer de ander niet meer wil. Dit is vooral waarschijnlijk wanneer er toch gevoelens van verliefdheid zijn ontstaan.
  2. Seksueel overdraagbare aandoeningen: Omdat een fling meestal seksueel getint is, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. Zeker aangezien de status van fling niet uitsluit dat een of beide partners ondertussen ook nog met andere mensen het bed delen.
  3. Reputatiebeschadiging: Een fling kan ook bijdragen aan een negatieve reputatie wanneer het in tegenspraak is met sociale of culturele waarden. Dit laatste is dus vooral een potentieel probleem als je uit een omgeving komt waarin ongebonden seks not done is.
Risico's
Als een fling relatie stukloopt kan dit toch verdriet opleveren.

Wat kun je doen als je toch gevoelens krijgt voor je fling?

Hoewel het de bedoeling is om een fling puur te houden bij seksueel genot, is het uiteraard mogelijk om gevoelens voor elkaar te ontwikkelen. Als je gevoelens hebt voor je fling-partner, overweeg dan de volgende stappen:

  1. Praat erover: Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je gevoelens en met je fling-partner te praten over wat er gebeurt. Probeer uit te vinden of je gevoelens gedeeld worden of niet.
  2. Realiseer je de aard van de fling: Bedenk dat een fling geen formele of serieuze relatie is en dat het belangrijk is om realistisch te blijven over je verwachtingen.
  3. Overweeg de mogelijke gevolgen: Bedenk de mogelijke emotionele en praktische gevolgen voordat je besluit om verder te gaan met een meer serieuze verbintenis met je fling-partner. Of juist op de huidige manier terwijl jij eigenlijk meer wilt.

Help, mijn fling wil meer!

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je fling-partner meer wil dan alleen seksueel genot en een meer serieuze verbintenis wil aangaan terwijl jij hier niets voor voelt.

Als dit het geval is, overweeg dan de volgende stappen:

  1. Wees eerlijk: Het is belangrijk om duidelijk aan te geven wat je wilt en wat je verwachtingen zijn.
  2. Denk goed na over wat je zelf wilt en waar je staat in je leven voordat je besluit om verder te gaan met een meer serieuze verbintenis.
  3. Overleg: Praat met je fling-partner over wat er gebeurt en overleg wat de volgende stap is.

Waar vind je een fling?

Er zijn verschillende manieren om een fling te vinden. Hieronder staan enkele opties:

  1. Datingapps: Veel datingapps bieden de mogelijkheid om op zoek te gaan naar casual seks. Ook kan je gebruik maken van een hookup app.
  2. Sociale netwerken: Platforms zoals Facebook en Instagram bieden ook de mogelijkheid om mensen te ontmoeten en connecties te leggen.
  3. Feestjes en evenementen: Ga naar feestjes en evenementen en ontmoet nieuwe mensen.
  4. Bars en clubs: Veel bars en clubs bieden een informele omgeving om nieuwe mensen te ontmoeten en eventueel een fling te vinden.

Oorsprong van de term

Het woord “fling” is in het Nederlands overgenomen uit het Engels. In 1827 werd de term waarschijnlijk voor het eerst gebruikt in de betekenis van “een periode van verwennerij aan de vooravond van verantwoordelijkheden” (1). Een betekenis die goed past in de context van dit artikel. Het woord heeft meerdere betekenissen in het Engels en komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Noors (2).

Misschien ook interessant

Deel dit artikel

Send this to a friend